Najnowsze artykuły

Geeks i Nerds: Zrozumienie różnicy...

Kiedy miałem jakieś dwanaście czy trzynaście lat, postanowiłem, że chcę zostać pisarzem. Wciąż pamiętam, jak siedziałem przy biurku w swoim pokoju...

Czytaj Więcej

Jedzenie, które powinieneś i nie powinieneś karmić swoich dzieci

Spójrzmy prawdzie w oczy. Wszyscy rodzice są winni dawania swoim dzieciom słodkiej przekąski lub karmienia ich pokarmem, który prawdopodobnie nie jest najlepszy dla ich rosnących ciał. Ale w świecie, w którym żyjemy w szybkim tempie, zdrowy, domowy posiłek powoli odchodzi w przeszłość. Wielu rodziców po prostu nie ma czasu na planowanie i przygotowywanie pysznego i pożywnego śniadania, obiadu lub kolacji dla swojej rodziny. Więc, co się dzieje? Wielu rodziców musi poświęcić zdrowe, pożywne posiłki na rzecz wygodnych. Dzieci przyzwyczajają się, a w końcu mają ochotę na śmieci, takie jak hot dogi, hamburgery i smażone jedzenie. Uzależniają się od picia niesamowicie słodkich napojów, takich jak soda, soki i napoje sportowe. Niestety, prowadzi to do poważnego problemu dzieci z nadwagą, u niektórych z nich rozwija się dziecięca cukrzyca. Według CDC, otyłość dziecięca w Stanach Zjednoczonych dotyka 13,7 miliona dzieci i młodzieży w wieku od 2 do 19 lat. A ponieważ szkoły kwestionują znaczenie wychowania fizycznego w porównaniu ze zwykłymi nauczycielami akademickimi, problem prawdopodobnie się pogłębi. Ale jak Ty, jako rodzic, chcesz znaleźć rozwiązanie? Najlepszym miejscem na początek jest spojrzenie na najgorsze jedzenie najczęściej podawane dzieciom, a następnie zaproponowanie zdrowszych alternatyw. The Bad List Soda - Prawdopodobnie jednym z największych czynników przyczyniających się do otyłości i cukrzycy jest soda, lub pop w zależności od miejsca zamieszkania (lub po prostu "Cola" dla Ciebie dziwnych ludzi.) Jako osoba, która kiedyś miała uzależnienie od sody, wiem z pierwszej ręki, że jest to jeden z najgorszych napojów, aby dać swoje dzieci. A jeśli uważasz, że napoje gazowane są lepsze, zastanów się jeszcze raz. Debata na temat bezpieczeństwa stosowania sztucznych substancji słodzących w napojach bezalkoholowych jest nadal kwestią gorących guzików. Sok owocowy - Choć nie jest tak wielkim przestępcą jak soda, która nie ma absolutnie żadnej wartości odżywczej, to sok owocowy jest obciążony nadmiarem cukrów, nawet tych, które są wytwarzane ze 100% soku. Oprócz dodanych cukrów, duża część wartości odżywczych owoców jest tracona, gdy ludzie spożywają tylko sok. Dla wielu rodzin z ograniczonym budżetem, "sok" najczęściej spożywany nie jest nawet prawdziwym sokiem. Napoje niskobudżetowe zawierają często 10% lub mniej prawdziwego soku, reszta to sztuczne aromaty. Zasadniczo, Twoje dzieci piją poncz owocowy. Przekąski owocowe - Przepraszam rodziców, ale przekąski owocowe, takie jak gumy czy bułki, są tak naprawdę tylko sokiem owocowym w innej formie. Chociaż w tym opakowaniu można powiedzieć, że mają prawdziwy owocowy smak, większość tych małych gumek to tylko cukier. Lepiej trzymać się prawdziwych owoców. Gumowe jedzenie w kuchence mikrofalowej - dodaj to do listy wygodnych produktów, które oszczędzają czas mamy i taty. Wiele z posiłków, które serwujesz dzieciom w kuchence mikrofalowej, jest smażonych i mrożonych, podobnie jak kurczaki i nuggetsy. Zasadniczo jest to ten sam sposób, w jaki przygotowuje się jedzenie dla sieci fast foodów. Wiele takich posiłków zawiera ogromne ilości soli i tłuszczów nasyconych, co jest okropną kombinacją dla każdego, ale szczególnie dla młodego człowieka, który nie ćwiczy wystarczająco dużo. Mrożone hamburgery, psy kukurydziane i kanapki śniadaniowe są winne złego wyboru posiłków. Chipsy - Sól, gdy jest nadmiernie spożywana, może być tak samo zła dla organizmu jak cukier. Chipsy ziemniaczane, chipsy kukurydziane i dmuchane przekąski serowe są pełne soli i aromatów. Choć nawet ja uwielbiam torbę Flamin' Hot Cheetos, na pewno nie są one dobre dla nikogo do regularnej konsumpcji. Większość frytek gotuje się poprzez smażenie na głębokim tłuszczu, a potrawy smażone na głębokim tłuszczu nie są dobre dla młodych serc i ciał. Pieczone frytki, choć unikają dużej ilości tłuszczów dodawanych podczas smażenia na oleju, nadal mają słony smak, który czyni je uzależniającymi. Niektóre smaki, zwłaszcza BBQ, zawierają cukry, które nadają im lekko słodki smak. The Good List Apples - Stare powiedzenie "jabłko dziennie trzyma z dala od lekarza" jest prawdziwe do dziś. Podawanie dzieciom plasterków jabłek jako przekąski jest jedną z najbardziej odżywczych opcji, ponieważ są one pełne błonnika, wody i naturalnych cukrów. Są one również niskokaloryczne, pełne witamin i dostępne w odmianach słodkich i cierpkich. Jabłka są wspaniałą przekąską po szkole i na lunch, ale nie daj się ponieść, łącząc plasterki jabłek z przyprawami takimi jak karmel i smarowane orzechy czekoladowe. Zawierają one dodatkowe cukry, które mogą szybko zmienić zdrową przekąskę w niezdrową. Jogurt - Masz dziecko, które nie lubi mleka? Jogurt to kolejna opcja, która jest pełna wapnia, a po zmieszaniu z owocami i jagodami może zrobić pyszne śniadanie. Aby uzyskać jak najlepsze korzyści z jogurtu, unikaj rodzajów smakowych, które są prawdopodobnie obciążone nadmiarem cukrów, aby jogurt miał nieco lepszy smak. Zamiast tego, znajdź jogurt o niskiej zawartości tłuszczu i mniej niż 8 gramów cukru. Dodatkowo, sprawdź, czy jogurt zawiera kultury aktywne, aby zapewnić ich brzuszkom korzystne bakterie. Zboża śniadaniowe - Nie, Twoje owocowe krążki nie są zdrowym śniadaniem. Jeśli Twoje płatki mają lukier lub dodane cukry, zdecydowanie należy ich unikać. Podawanie dzieciom cukrów z samego rana może doprowadzić do krachu cukrowego w gimnazjum, kiedy muszą być w najlepszej formie. Zamiast tego poszukaj pełnoziarnistych płatków i selekcji, które dodały błonnika, takich jak rozdrobniona pszenica. Aby dodać trochę smaku, dodaj do zboża jagody, plasterki bananów, a nawet kilka rodzynek, aby dać tę odrobinę naturalnego cukru, którego pragną. Warzywa - Cóż, ten był prawdopodobnie bezmózgowy. Każdy, młody i stary, powinien codziennie jeść warzywka. Problem w tym, że większość dzieci nie chciałaby dotknąć warzywa bez walki. Sztuczka polega na tym, aby wcześnie wprowadzić dzieci do warzyw i zacząć od tych, które generalnie wszyscy lubią, takich jak kukurydza, marchew i ziemniaki. Stopniowo zacząć wprowadzać więcej zielonych warzyw liściastych, takich jak brokuły, szpinak, seler i inne. Upewnij się, że nie dajesz swoim dzieciom warzyw, których nie chcesz jeść sam. Nauczaj przez przykład. Jeśli nie lubisz kiełków brukselki, nie zmuszaj dzieci do jedzenia ich tylko dlatego, że są zdrowe. Jest wiele innych warzyw do wyboru, z których każdy będzie lubił. Owoce - Kiedy przyzwyczaisz się do słodkich napojów i przekąsek, kontrolowanie łaknienia cukru może być niezwykle trudne. Truskawki, winogrona, arbuzy i wiele innych owoców zawiera dobroczynne witaminy, minerały, a zwłaszcza błonnik, którego młody organizm potrzebuje i który ma odrobinę słodyczy, aby uspokoić słodki ząbek. Unikaj wszystkiego, co słodzi owoce innymi niż ich naturalne soki. Owoce mogą być świeże, mrożone, konserwowane, a nawet suszone. Używaj mrożonych owoców w koktajlach, świeżych owoców w płatkach śniadaniowych, a suszonych owoców w przekąskach, takich jak mieszanki szlakowe. Oczywiście, zawsze warto porozmawiać z pediatrą, aby uzyskać najlepszą poradę na temat tego, jakie rodzaje żywności powinno spożywać dziecko, zwłaszcza jeśli ma ono określoną alergię pokarmową. Jeśli to możliwe, postaraj się, aby czas był odpowiedni do przygotowania zdrowych posiłków. Unikaj zbyt częstego spożywania posiłków poza domem lub polegania na paczkowanych, mrożonych potrawach. Ważne jest, aby dzieci uczyły się doceniać zdrowe, naturalne jedzenie, kiedy są młode, aby nie były oporne na jedzenie, kiedy są starsze. Nauczenie ich dokonywania zdrowych wyborów w porównaniu do spożywania słodkich lub słonych przekąsek może pomóc im uniknąć kosztownych i potencjalnie śmiertelnych problemów zdrowotnych, gdy staną się starsze.